flodagrodan

Alla inlägg under mars 2015

Av Grodan - 19 mars 2015 15:44

Ännu en riktigt härlig torsdag i skogen. Idag Fick barnen arbeta två och två. De fick samla material till att göra former. De fick välja mellan kvadrat, cirkel eller triangel. Sen när de var klara fick de måla sina former de gjort med vattenfärger, ett projekt som pågick en stund och blev riktigt bra. Som vanligt fungerade samarbetet ypperligt mellan barnen. Det märks att de fått träna en del på det. Sen blev det som vanligt en del "fiske" i bäcken och annan lek. Vi åt hamburgare till lunch. Idag brann det fasligt bra och elden blev ovanligt stor. Då går det verkligen snabbt att laga maten. På eftermiddagen har vi njutit av värmen på gården. Imorgon skall det bli solförmörkelse och vi kommer hålla barnen inne på förmiddagen då det kan vara farligt för ögonen om man tittar rätt in i en solförmörkelse. Vi får väl se hur mycket vi märker av den för det skall bli mulet och regn...

samarbete på hög nivå..

       

Och här är det snygga resultatet.


     


En komouflageklädd

 

Egengjord gungbräda.


 


Vi provade att gå balansgång på en liten stock.

 


Av Grodan - 18 mars 2015 15:15


Idag var det återigen dags för en långpromenad. Vi gick ner till en av Kyrkmossens stora lekplatser, som hade spännande klätterställning. Barnen gungade, klättrade på klättervägg...underbart väder fick vi också, härligt!!

Till lunch skulle vi få soppa enligt matsedeln....men nej...det blev PANNKAKOR med sylt och keso. Smaskigt!!

Efter lunch var det högläsning, målning och pyssel. Vid halv 2 så ville alla gå ut igen så det gjorde vi så klart.

Våra måltider brukar ju alltid inbjuda till spännande diskussioner och funderingar. Idag var det matte på hög nivå. 2 stycken halva skinkskivor blir 1 hel cirkel!! Delar man 1 ostskiva så blir det 2 halvor!!

                   

Av Grodan - 17 mars 2015 13:02

Idag efter frukosten fick barnen själva bestämma vad de ville göra och om de ville vara ute eller inne. Barns inflytande är ett av de stora målområderna i förskolans läroplan och något vi arbetar mycket med på grodan. I läroplanen för förskolan, lpfö98, kan man läsa följande strävansmål:


Förskolan ska sträva efter att varje barn

• utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation,

• utvecklar sin förmåga att ta ansvar för sina egna handlingar och för förskolans miljö, och

• utvecklar sin förmåga att förstå och att handla efter demokratiska principer genom att få delta i olika former av samarbete och beslutsfattande.


Att fritt få bestämma vad man vill göra är ett sätt att få göra sin röst hörd, samt påverka sin situation. Vi försöker att i så mycket som möjligt i verksamheten och under dagen, ge barnen möjlighet att få vara med och påverka. Vi röstar ofta om vad vi ska läsa för bok, kanske om vilken skog vi ska gå till eller vilken lekplats vi ska gå och leka på.


Även om vi försöker ge barnen möjlighet att få vara med och bestämma i största möjliga mån, så har vi ju även fasta aktiviteter i schemat. Som till exempel att på tisdagar är det gympa    Idag var det Nury som höll i aktiviteterna. Först hade vi uppvärmning till musik, diverse böj och sträckövningar. Därefter var det balansbana som gällde. Vi skulle balansera på bänkar, hoppa på ett ben och göra kullerbyttor. Efter detta var det lite avslappning som avslutning i vanlig ordning.


Till lunchen idag fick vi broccoligratäng och efter lunchen var det dags för en av pojkarna att hålla i en egen samling. Det gick som vanligt mycket bra och barnen är mycket duktiga på att visa respekt för den som håller i samlingen. Efter samlingen var det dags för utgång i vårvädret.


                

Av Grodan - 16 mars 2015 13:10

Idag vid frukosten var det en del snack och diskussioner kring melodifestivalen   Vann rätt låt t ex? De flesta verkade rätt enade om att de tyckte Måns var bäst, några hejade däremot på Samir och Victor berättade de. Några hejade på DollyStyle," men hallå eller, de hade ju redan åkt ut", kommenterade då ett annat av barnen.   Ingen tycktes dock hålla med Mattias när han sa att han tyckte Hasse var bäst.


Efter frukosten var vi inne en liten stund för fria aktiviteter, fram till ca 9.30 då vi började röra oss utåt lite smått. Vid halv 11 fick Anita, Nury och Mattias gå bort och titta på den nya förskolan för första gången. Eva som redan har varit där och tittat fick stanna kvar på gården med barnen. Det var jättefint tyckte vi och kul att äntligen få komma in och se det med egna ögon. Inte långt kvar nu till vi ska få flytta in....


Till lunchen idag fick vi Wienerkorv och potatismos, samt korvbröd. Gott verkade de flesta av barnen tycka. Efter lunchen var det massage som vanligt på måndagarna. Jätteduktiga börjar barnen bli och Anita och Mattias fick sig också 2 himla sköna massager.Efter detta var det en kort stunds innelek innan vi återigen tog på oss för att gå ut. Vi passade på att ta med oss pennor och papper ut, för flera av barnen var sugna på att rita.




Efter att vi gjorde i ordning pysselrummet kan vi se ett stort ökat intresse kring både pyssel och ritande bland barnen. De pysslas och ritas hela dagarna. Och så duktiga de har blivit! Här visar en av killarna upp ett av sina alster. Han har målat av sin leksaksfågel.  

     




Av Grodan - 13 mars 2015 15:19

Idag var det som vanligt på fredagar planering för 2 av våra avdelningar. Denna gång var det humlan och nyckelpigans tur och vi på grodan och fjärilen hjälptes åt att passa deras barn. Så det blev en härlig förmiddag utomhus i det goa vårvädret. Underbart väder, men verkligen svårt att klä sig, det pendlar mellan jättevarmt och faktiskt ganska kyligt. Lite beroende av vart man är på gården. Ena stunden har man nästan lust att ta på sig shorts och t-shirt och nästa stund vill man ha vinterjacka och mössa. Som ni förstår, väldigt svårt att klä sig   


Idag har Nury semester och Jeanette skulle ha jobbat för henne, men Jeanettes familj har drabbats av magsjukan så hon fick stanna hemma. Mattias blev därför själv med alla barnen på eftermiddagen. Eller "alla" barnen. Vi var faktiskt bara 9 stycken idag, några sjuka, men de flesta lediga. Så det var inte allt för ansträngande, framför allt inte när man har så stora och rediga grodor som vi har   .



   


Värmen tog på krafterna och en av pojkarna kände att han behövde gå och lägga sig och vila lite   

   

Av Grodan - 12 mars 2015 15:32

Jamen nu har ju nästan sommaren kommit..... Ialla fall en väldigt värmande vårsol och det är svårt att veta hur man skall klä sig. Förmiddagen tillbringade vi i skogen och nu har vi börjat beställa mat igen så det blev   matlagning på Murikan.  Idag fick barnen dela in sig i grupper och sen fick varje grupp en lapp med olika saker som de skulle samla in i olka mängd. Det var härligt att gå och lyssna in hur de olka grupperna samarbetade. De har blivit riktigt bra på det och kan ge och ta och dela upp upgifterna sins emelan. Vi hann med riktigt mycket lek i skogen också. Några lekte att de eldade och byggde upp en egen eldstad, några var vid bäcken och "fiskade" och några hade rollek. barnen verkade väldigt nöjda när vi gick hem och tyckte det var mysigt att vi har börjat äta i skogen igen. Eftermiddagen har vi tillbringat ute på vår riktigt varma solbelysta gård. Även mellanmålet åt vi ute så nu har vi fått en rejäl dos med vårsol och D-vitamin. 

  

Härligt samarbete i dagens skogsuppgift.

 Hä  

Lunchpaus.

 

Ett barn hade hittat en egen mugghållare. Smart!   

Av Grodan - 11 mars 2015 15:27


Vid 10 tiden bestämde vi att gå ner till centrum i Floda och mata fåglarna. Det är duktiga barn vi har som orkar med långpromenader. Fåglarna blev glad också för att bli matade med vårat "gamla" bröd. Det är ju lite spännande för fåglarna kommer ju så nära...äter nästan ur händerna på oss.

När vi kom tillbaka var det det dags för lunch, köttbullar med potatis...mmm gott och alla åt med god aptit.

Efter maten var det dags för en av våra flickor att ha egensamling. Vi filmar under tiden och barnen är så duktiga på att respektera den som pratar. Bra jobbat också av den som hade planerat sin samling. Nu är det många som väntar på sin tur att hålla i egensamling. Viktigt att få träna att prata inför en grupp!!! Sen gick vi ut i den härliga solen igen...

           

Av Grodan - 10 mars 2015 13:35

Idag har vi inte varit så många barn på grodan, bara 14 stycken. Några sjuka, men de flesta bara lediga. Efter frukost så var det fria aktiviteter som gällde. 6 barn lekte i lekhallen, några ritade i pysselrummet och några valde att gå ut. Halv 11 var det som vanligt på tisdagar dags att gå till gympan och skolans rörelserum. Idag var det Anita som höll i aktiviteterna. Först var det uppvärmning. Sedan gjorde vi honky tonk med mora träsk. Denna tyckte barnen var väldigt rolig, speciellt när vi skulle skaka på rumpan    Efter detta gjorde vi bollstå. Fast istället för boll hade vi en ärtpåse. Så egentligen blev det ju ärtpåse-stå om vi ska vara petiga    Efter en stund med detta så fick det bli ännu en omgång av honky tonk efter barnens önskemål. Vi avslutade med lite avslappning i vanlig ordning.

 

I samlingen före maten pratade vi om lite ordningsregler på grodan. Vi märker att ganska många av barnen har börjat glömma bort dessa på senare tid. Bland annat att man inte får hoppa eller klättra i soffan. Att man måste vara noga med att sätta på kork på limstift och pennor och ifall man tar den sista fylleriteckningen i ritpärmen så måste man säga till oss så vi kan kopiera upp nya. Vi hoppas på bättring efter detta samtal =) Till lunch idag fick vi pasta och kycklinggryta och efter lunchen var det läsvila. Efter läsvilan tog vi på oss allesammans för att gå ut och leka. Med oss ut tog vi såväl spel som papper och pennor. Verkligen ett friskt och härligt väder hos oss nu!  

   


Anita gick in stenhårt för att vinna i bollstå, fast vi försökte förklara att det inte var någon tävling   

 



Gympan avslutades med lite avslappning i vanlig ordning.

   


Några passade på att mysa till det lite under avslappningsvilan   

     

Presentation

Hej på er!
Denna blogg är till er föräldrar, morföräldrar, syskon och andra nära och kära som har eller känner ett barn på Berghults flygel avdelning Grodan.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards