flodagrodan

Alla inlägg under maj 2016

Av Grodan - 31 maj 2016 13:44

Idag på förmiddagen valde vi att stanna kvar inne för diverse aktiviteter, precis så som vi brukar på tisdagarna. Gott för barnen med lite längre innepass ibland :) Vid halv 11 tiden var det dags för gympa. Även idag var det en av våra äldsta grodor som hade varit med och planerat gympan. Först blev det uppvärmning. Knäböj, spindelhopp, armhävningar, lite joggande etc. Därefter lekte vi några omgångar slajmjage och efter detta hade vi massage.


Till lunchen idag serverades vi köttbullar och potatis med brunsås och grönsaker till. Efter lunchen läste vi om giraffen Staffan. Giraffen Staffan som fått fly i en flotte ifrån den ön han bodde på. Nu hamnade han på en ny ö där folket som bodde där inte alls var som Staffan. De gjorde andra saker än vad han var van vid och såg också annorlunda ut. Detta är en mycket bra bokserie som behandlar ämnet att alla inte är lika. Och om hur det kan vara att komma till ett nytt land där allt inte är på det sätt som man är van vid. När boken var slut hade vi ett litet boksamtal med barnen där vi diskuterade bokens handling och innebörd. Efter detta var det dags för utgång i det fina vädret!    


Av Grodan - 30 maj 2016 13:17

Idag på förmiddagen var det utelek som gällde! Vi var ihop med humlans barn på storagården medans deras pedagoger var inne och hade planering. Jättegott väder ute idag, man känner verkligen att sommaren har kommit!!!    


I samlingen före maten gick vi igenom dagens datum, var det var för veckodag och månad, samt räknade hur många barn som var här, hur många som saknades och vilka som det var som var hemma. De hjälper också till att bokstavera, t ex maj och måndag. Barnen är väldigt uppdaterade och har stor koll! Efter samlingen var det dags för lunch. Idag fick vi makaroner och korvstroganoff, vilket föll väl i smaken. Efter lunchen hade vi läsning i soffan. Idag röstade barnen fram att vi skulle läsa en bok som hette Trumgubbens hemlighet. Denna bok läste vi för inte så länge sedan, men den är tydligen populär och det var många barn som ville höra den igen. Efter läsningen så diskuterade vi lite kring bokens innehåll. Efter detta gjorde vi oss i ordning för att gå ut igen. Populärt hos barnen att vara ute nu när man inte måste ha några överdrag eller krångliga kläder som tar tid     

Av Grodan - 27 maj 2016 15:37

Idag på grodan har vi varit inne på förmiddagen. Först var det tid för lite valfria aktiviteter. Det var bland annat en hel del dans och sång inne i byggrummet. Barnen klädde ut sig till divere popartister i glittriga skjortor och blusar. Hammaren, sågen och skiftnycklarna fick agera mikrofoner och gitarrer  

  


Vid halv 11 tiden var det dags för samling. Idag gjorde vi likt förra fredagen ett experiment. Mattias fyllde en påse med vatten och så frågade vi barnen vad de trodde att det hände om man gjorde ett håll i den. Ja, att vattnet kommer rinna ut såklart, svarade de. Ja, det trodde ju vi med, men om man lät pennan sitta kvar i hålet då? Vi testade och wow - inget vatten rann ut!!! Alla barnen som ville fick prova att trycka in en penna i påsen och fortfarande var vattnet kvar i påsen. Vi diskuterade med barnen vad de trodde och hur det kom sig att vattnet inte rann ut. 


Efter experimentet hade vi lite sångsamling, i vanlig ordning på fredagarna. Därefter var det dags för lunch. Idag serverades vi potatis och fiskgratäng. Efter maten hade Eva lite läsning med barnen innan vi tog på oss och gick ut för att leka på gården.

                   


Innan mellanmålet hade en av våra stora tjejer lite samling med barnen. Det pratades om vilken dag, månad och datum det var. Hur många barn som var här på grodan idag och vilka som var hemma. Allt skrevs dessutom upp på tavlan. När detta var klart var det dags för lite lek. Hunden och benet. Verkligen en jättebra samling, vi har nog några blivande förskollärare i gruppen misstänker vi   


       


       

Av Grodan - 26 maj 2016 15:44

Idag kom vi iväg i god tid till skogen. Det var inte så många barn på Grodan idag så vi blev klara snabbt. Vi gick till det som barnen kallar Ronjaskogen, platsen som ligger strax innan Mulleplatsen.  Med gårdagen i färskt minne hade vi sett till så att barnen tog ordentligt med kläder på sig. Det första vi fick göra när vi kom fram var att ta av i stort sett varenda tröja och jacka för det var riktigt varmt när solen lös på oss. Vi gjorde en variant på snurra flaskan med skogstema. Vi hade en snurra med oss från ett spel. Den som pilen pekade på fick tex, hoppa över en stubbe, ställa sig bredvid ett lövträd, lägga sig med två stenar på magen osv. Sen blev det en ganska lång stunds fri lek. Även denna veckan såg vi en orm. Dena gången var det en stor orm som ringlade i skogen precis där barnen lekte. Vi förflyttade oss snabt till ett annat ställe. Vi hade ett fördelsedagsbarn på Grodan idag så vi hade kronan med oss så vi kunda fira i skogen med sång och hurra rop. Det blev pannkakor till lunch som vi åt kalla. Efter lunch var nästan alla med på "spjutkastning". Man fick kasta valfri pinne så långt man kunde och ett barn höll i poängräkningen. Det blev riktigt höga poäng för de flesta kasten. Vi var tillbaka på förskolan vid tvåtiden och har spenderat resten av dagen ute på gården.          






"spjutkastning"

Av Grodan - 25 maj 2016 16:12

Här kommer ett gäng med bilder från dagens utflykt till Nolhagaparken! Vi har haft en toppendag med mycket lek och bus, fått åka buss och tåg, fått hälsa på massor av olika djur, lekt på nolhagas lekplats, grillat korv mm     


                                                                                               

 



Av Grodan - 24 maj 2016 13:35

På tisdagarna på förmiddagen så brukar ju vi ha lite innelek innan gympan. Det hann dock inte bli så mycket lek idag då brandlarmet började tjuta kl 9.15 (planerad övning). Grodanbarnen var verkligen jätteduktiga och det gick snabbt och smidigt att komma ut och ställa upp sig. Guldstjärna till alla!!!    Efter brandövningen valde vi att stanna kvar ute och leka en stund när vi ändå var ute och påklädda. Vi var ute fram till ca halv 11 då det var dags för gympa. Idag hade återigen ett av barnen planerat gympan. Först hade vi uppvärmning med stjärnhopp, lite spring, olika upphopp mm. Därefter var det dags för slajmjage. Sen var det dags för den mycket populära "kom som" aktiviteten. Den som höll i gympan delade in övriga barn i 3 grupper där varje grupp fick ett instrumentet tilldelat sig. När det instrumentet sen spelas så ska alla i den gruppen upp på golvet och agera efter given instruktion, till exempel - "gå som lejon". Efter detta avslutade vi med lite massage.


Efter lunchen var det dags för samling. Vi skulle först fira ett av våra barn som fyller 5 år idag. Det blev födelsedagssång på både svenska och holländska, allt efter födelsedagsbarnets önskemål. Vi lekte även hunden och benet. I samlingen hann vi också med att få oss en liten redogörelse för vad Bosse hade haft för sig i helgen. Han hade vart med på sommarfest på skolan, fått vara med på cykeläventyr, ätit tacos, busat med massa storebrorsor mm. Han har det allt bra Bosse, han som får vara med om så mycket kul hos alla barn.


Imorgon bär det av på äventyr till nolhaga! Ska bli så roligt så!!!     


           

Av Grodan - 23 maj 2016 13:17

Idag på förmiddagen var det grodans tur att ha planering. Våra barn var ute och lekte på gården under tiden tillsammans med Yael, samt humlans barn och personal. Vi har idag hunnit färdigt med utvärderingen av årets målområde. På studiedagen kommer vi att presentera vårt arbete inför övriga avdelningar, samt nordåsens förskola. Vi har även hunnit med att fixa lite olika småsaker, bland annat sista detaljerna inför onsdagens utflykt till nolhaga. Ska bli så roligt detta så   


I samlingen före lunch var det extra stort fokus på matematik idag. Vi räknade hur många barn som var här idag och pratade om vilka som saknades, samt gjorde diverse ekvationer på det :)

Till lunch fick vi kycklinggryta med pasta till och efter lunchen var det lässtund i soffan. Vi har idag haft en prao hos oss som heter Hjalmar. På läsvilan läste först han en bok för barnen och därefter läste Mattias en lite längre. Efter detta var det tid för lite valfria aktiviteter inne en stund, innan vi återigen drog oss ut i det goa vädret    



   

Av Grodan - 20 maj 2016 12:42

Idag i samlingen på grodan hade vi inte bara sångsamling som vi brukar på fredagarna, utan vi gjorde även ett experiment. Vi la en kartonbit över ett glas med vatten och berättade för barnen att vi tänkt vända på det och frågade de vad de trodde skulle hända då. De skrattade och trodde naturligtvis att vattnet skulle rinna ut och att det skulle bli blött på golvet (vilket vi också trodde innan vi läst om experimentet). Men hör och häpna! Kartonbiten satt svävande kvar och vattnet stannade i glaset!!!


Vi diskuterade med barnen om vad detta kunde bero på. En räckte upp handen och trodde att det kunde ha att göra med luften. Mycket smart tänkt för så var ju fallet! Tack vare ytspänningen (och lufttrycket som blir inne i glaset) tränger inget vatten igenom kartongbiten. Barnen tyckte detta var mycket häftigt och fascinerande!



       


       

Presentation

Hej på er!
Denna blogg är till er föräldrar, morföräldrar, syskon och andra nära och kära som har eller känner ett barn på Berghults flygel avdelning Grodan.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards