flodagrodan

Alla inlägg under februari 2015

Av Grodan - 16 februari 2015 13:12

 Idag tog vi på oss och gick ut direkt efter frukost. Vi personal på grodan skulle ha planering återigen och de andra avdelningarna hjälptes åt att passa våra barn ute på gården. Vi fortsatte med det arbete kring vårt tema och målområde som vi berättade om på bloggen i fredags. Vi fick gjort en hel del och planerade för vårens verksamhet. Bland annat ska vi börja med att varje barnen själva ska få hålla i en samling under terminen. Detta är självklart frivilligt och vill man inte så behöver man såklart inte. Men om vi ser till hur populära samlingarna med Bosse har blivit, där barnen själva har fått berätta och redogöra, så tror vi nog att de flesta kommer att se detta som någonting mycket roligt   Det var åtminstone väldigt positiva reaktioner när vi berättade om det på samlingen. Vi har även tänkt att barnen ska få vara med och hålla i en gympalektion och planera ihop med vuxen vad man vill göra och samma sak här, om man vill.


Detta var lite av vad vi gjorde på vår planering. Vid 11 tiden kom alla barn in igen och det var dags för samling. Först firade vi en av våra tjejer som fyller 5 år idag, det blev sång och paketöppning, stort grattis! Efter detta fick vi en redogörelse för hur Bosse hade haft det i helgen. Han hade fått ha fredagsmys med tacos, provat klänningar, pysslat och tittat på melodifestivalen. Det lät som en riktig toppenhelg tyckte vi   


Till lunch idag fick vi kalopps och efter lunchen hade vi massage som vi brukar på måndagar. Efter detta var det lite egen lek inne som gällde. Kort och gott - en go och härlig start på veckan!


   


En av pojkarna hade gjort handdockor i pysselrummet och ville berätta en saga med hjälp av dem inför de andra barnen.

     


I samlingarna före lunchen ges en stund att få varva ner lite. Vissa passar på att mysa lite extra mycket med varandra   

   


Av Grodan - 13 februari 2015 15:19

Idag på förmiddagen har vi på grodan haft planering och nyckelpigan och fjärilen har hjälpt till att passa våra barn ute. Hela 9 barn har vi varit idag    På planeringen arbetade vi med årets målområde på grodan som är språket. Vår målformulering har vi sagt ska vara att stärka barnens språk och förmåga att använda det. Vi har bland annat gjort en ordbok där vi skriver in alla svåra ord som uppkommer i vardagen, bland annat i sagor som vi läser.

Vi kan här märka att barnen har blivit medvetna om ord och dess betydelse. När vi läser och det kommer upp ord som de inte känner igen, så påpekar de detta och vill att vi ska skriva upp de i vår ordbok. Flera av dessa ord har vi även gjort till ett memory för att på så vis med tiden kunna lära osss dem.


Bland de populäraste aktiviteterna hos barnen under detta målområde har varit att få ta hem grodans mjukisnalle Bosse. Barnen har tagit sig an denna uppgift med bravur och man kan se ett stort intresse från deras sida. De tar verkligen sin uppgift på allvar   Efter att ha fått ha med sig Bosse hem över helgen har de redogjort kring detta i en samling inför de övriga barnen i gruppen. Detta har alla barnen klarat mycket bra och vi upplever inte att någon har tyckt det varit jobbigt att tala inför grupp.     


Biblioteksbesöken har vi också börjat med mer regelbundet som en del i vårt tema och målområde. Dessa kan vi känna är mycket uppskattade hos barnen. Man märker att de tycker om dessa lugna stunder i biblioteket där de kan gå och titta runt i lugn och ro och sätta sig i en soffa och kika i en bok. Alla får välja var sin bok och man märker att barnen blivit allt mer engagerade i sina val. De väljer med omsorg och är stolta över sina val av böcker, samt vill gärna visa upp dem när vi kommer tillbaka till förskolan.    


Andra aktiviteter vi regelbundet använder oss av som ett verktyg i vårt målområde kring språket är boksamtal. Vi diskuterar och ställer frågor kring boken vi läst på samlingen. Vi har språkstimulerande samtal vid måltid. Här väljer vi på förhand samtalsområden och ämnen som vi ska diskutera vid måltid. Detta för att igång bra samtal och diskussioner, samt väcka nya tankar och funderingar hos barnen kring olika ämnen. Vi vill att alla barnen ska få öva på att utrycka sig och formulera sig.


Så, nu har ni fått en liten inblick i vad vi kan tänkas göra på våra planeringar    Lite om vad vi gör på dagarna, samt vilket syfte och tanke det finns bakom några av aktiviteterna vi gör.



Eftermiddagen spenderade vi inne. Barnen var inte så särskilt sugna på att gå ut efter att ha varit ute hela förmiddagen. Vi har spelat spel, byggt kojor och självklart pysslat. En förälder undrade varför hon fick en äggkartong, - men det är ju ingen äggkartong, det är ju en blomkruka mamma, sa en arg dotter  



TREVLIG HELG ÖNSKAR VI PÅ GRODAN!!!! 

Av Grodan - 12 februari 2015 15:20

Fortfarande är det lite barn på Grodan. Idag fick vi ihop till tolv barn som klasfsade iväg till skogen. Fast blötast hann de att bli på gården innan vi gick iväg. I skogen hade Nury ordnat en liten utmaning till oss. Alla fick varsin linjal och sen skulle vi hitta en pinne som var längre och en pinne som var kortare än linjalen. Det klarade vi av bra och alla hade pinnar med sig som vi la ut och mätte och jämförde. Vi hann med lite lek också men inte så lång stund och ändå blev vi sena till lunch.... Vi får nog snart komma igång med våra långa skogspass igen för vi har så roligt när vi är där.  Eftermidagen har vi varit inne. Det blev en lugn stund för alla när vi är så få och det är lätt att dela upp sig. Några var i lekhallen, några spelade Fia och några byggde Lego.  Till mellanmål var det bara sju barn kvar så satt tillsamans vi ett bord och småpratade. Efter mellanmål blev det en del pyssel och kojbygge i soffan. 

Av Grodan - 11 februari 2015 15:43

 Idag har vi som vanligt på onsdagar numera gått iväg på en liten promenad. Idag var destinationen kyrkmossen. Vi tog med oss skjärtlappar för att se om det gick att åka i pulkabacken där. Vi testade, barnen tyckte det var jätteroligt, det gick väldigt fort, men vi kände att det var för lurigt i och med att det var så mycket is. Idag behövde man ha hjälm ifall man skulle åka. Så vi avbröt åkandet ganska snabbt och gick istället bort till en av lekplatserna och lekte där. Barnen var lite missnöjda i början, men det gick över så fort vi kom till lekplatsen, då fick de annat i tankarna och det lektes för fullt    Som vanligt när vi är ute på äventyr så blev vi sena till lunchen. Denna gång hade vi dock förvarnat Dorothea om det, så inte maten skulle hinna kallna.


Eftermiddagen spenderade vi inne. Vi har Jeanette som vikarie hos oss idag för Anita som har semester.


       



Innan mellanmålet hade några av barnen en egen samling. De sjöng namnsången bland annat. Längst ut från vänster ser ni Mattias, bredvid sitter Jonna, sedan Anita, sedan Jeanette, sedan Nury och längst till höger har vi Eva. Det var i alla fall det som barnen sa till oss   


   

Av Grodan - 10 februari 2015 13:21

Idag har vi spenderat hela förmiddagen inne. Det brukar bli så på tisdagarna när vi går till gympan. Skönt också med ett lite längre sammanhängande innepass, där man verkligen hinner leka/spela/skapa färdigt utan att behöva bryta för utgång. På gympan idag var det Nury som höll i ett rörelsepass. Vi höll igång i ca 1 halvtimma. Man hann bli både trött och svettig, men roligt var det   


I samlingen före maten gick vi som vanligt igenom vilken dag det var, vilken månad, samt hur många barn som var här och vilka som var hemma. Många barn som är lediga denna veckan och några som är sjuka, så hör och häpna, bara 10 barn har vi varit idag på grodan. Till lunch fick vi grönsakssoppa och efter lunchen var det läsvila. Idag fick barnen rösta på 3 olika böcker. Grodan och Räven, Sigge och Dinosaurierna samt Alfons har kalas. Sigge vann med 6 röster mot grodans 4a. Sigge och dinosaurierna var dock så pass snabbläst att vi även hann med att läsa om Grodan och räven. Efter att ha spenderat hela förmiddagen var det nu dags för utgång. Än så länge ligger ligger snön kvar på gården så det blev en del skjärtlappsåkning även idag   



Lite bilder från dagens gympa

     

Av Grodan - 9 februari 2015 13:43

 

Idag efter frukosten stannade vi som vanligt kvar inne en liten stund för fria aktiviteter. Några av barnen ville ha röris i lekhallen alldeles själva.   


       



Några höll sig fullt sysselsatta i pysselrummet. Ett ställe som blivit mycket populärt hos grodan på senare tid   


     


Ute var det jättehärligt väder. Vi målade med vattenfärg i snön. Det blev även mellanmål ute.


         



Av Grodan - 5 februari 2015 15:29

Ännu en dag i pulkabacken. Vi gick till kyrkmossen och åkte och där var även Nyckelpigans avdelning så det var full fart i backen. Där fanns ett hopp som vi åkte i och vi lite tyngre fick lätt ont i rumpan men det var det värt. Vi har även tävlat och sett vem kom längst. Vi hade så roligt så vi blev sena till lunchen idag också. Tur att Dorotea är så flexibel. Vi fick lax, potatis och kall sås och alla hade god aptit efter allt åkande och promenerande. På eftermiddagen blev det innelek och spel och legobygge. Vi har några som trivs väldigt bra i vår pysselhörna och använder det material vi lägger dit väldigt flitigt till diverse uppfinningar. Vi har mailat ut en liten undran om ni kanske kan hjälpa till att fylla på vårt förråd av återvinningsmaterial för vi hinner knappt lägga dit saker förrän de är slut. Vi har ett nyväckt intresse för dinosaurier på avdelningen så det har blivit en del dinosaurieprat. Vi hittade ett bra program för barn som några tittade på med stort intresse. Vi har haft en skön dag och flera av oss är härligt rosiga om kinderna.              

Av Grodan - 4 februari 2015 15:32

Idag på förmiddagen har vi varit på promenad på grodan. Detta börjar änna bli tradition på onsdagar    

Vi tog med oss varsin skjärtlapp och gick till en stor pulkabacke. Det var jätteroligt och ingen av barnen ville gå hem. Vi blev därför rätt så sena till lunchen. Men jösses vad roligt vi hade  .  Vi bestämde allesammans att vi går och åker skjärtlapp imorgon också!


Eftermiddagen spenderade vi inne. Vi har pysslat, ritat, lekt i lekhallen, lekt gömma nyckeln, spelat spel och lekt med bilar. Jeanette har varit här idag istället för Anita som har semester.


                       

Presentation

Hej på er!
Denna blogg är till er föräldrar, morföräldrar, syskon och andra nära och kära som har eller känner ett barn på Berghults flygel avdelning Grodan.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards