flodagrodan

Alla inlägg under september 2013

Av Grodan - 17 september 2013 13:27

Idag har har det blivit mycket lek på grodan. I morse han några av barnen knappt ta av sig ytterkläderna innan de kastade sig över vår nya tågbana   Blev en hel del lek med denna på förmiddagen och många barn som hade svårt att slita sig från den, en riktigt succéleksak vi fått, tack så mycket till familjen som skänkte denna! Annars fortsatte vi med vårat flygplansbygge, vi målar och limmar/klistrar för fullt. Hanns även med lite lek ute innan vi gick in för att äta lunch. Till lunch blev det veggoburgare med bröd och potatismos, sådär lagom populärt hos barnen.


Efter maten så fick vi ett stort paket adresserat till grodan. Spända av förväntan öppnade vi det och såg att det var det nya legot vi beställt som kommit, jippi!!! Några av barnen frågade om de fick leka med kartongen? Ja, visst, gör ni det svara vi. Efter en stund gick vi in i lekhallen för att titta var dem lekte, det var nämnligen ganska tyst om dem. Då möts man av kartongbitar lite varstans och i ärlighetens namn såg det rätt så stökigt ut. Nä, men, vad har ni gjort? Frågar jag med lite smått irriterad stämma. - Vi leker jobbare, svarar ett av barnen samtidigt som de andra är i full färd med att "såga" sönder fler bitar. Jag står och betraktar på avstånd vad det egentligen är de håller på med och möts av en helt fantastisk lek. De hamrar och spikar, sågar loss nya bitar, samtalar med varandra om hur de ska bygga, vad som ska vara var. - Vi behöver nog lite cement här, säger en av pojkarna och det smetas på någonting osynligt. Kort och gott, en helt fantastisk lek, sprungen ur små enkla medel (en kartong) och där barnen verkligen ges utrymme för sin fantasi och kreativitet.

  

Lite bilder från dagen

                           

Av Grodan - 16 september 2013 13:19

Idag verkar det som att vi fått smaka på årets första höstdag. Regn och rusk har det varit, men inte hindrade det oss på grodan från att gå ut, nej då, däremot blev det lite kortare utevistelse och mer tid inne för olika aktiviteter. Bland annat har vi satt igång med att måla våra glasspinnar (ni minns hemläxan över sommaren). Det är tänkt att vi ska färglägga dessa för att sedan limma ihop de till små vackra flygplan som vi ska kunna resa med över världen med hjälp av vår nya fina värdskarta. Det blev också lite lek med våra nya leksaker. I morse fick vi nämnligen en hel låda saker utav ett av våra barn, saker som hon inte lekte längre med hemma och undrade om vi på förskolan var intresserade av, självklart sa vi och tackade så mycket. Var bland annat massa tåg och en räls man kunde bygga ihop och väldans vad populärt det var hos barnen. En stor del av förmiddagen och även stor del av eftermiddagen har de varit alldeles uppslukade av denna lek, en riktig fullträff med andra ord.   


Denna vecka är också en s.k "hyfsvecka" för förskolorna i västra götaland. Hyfs står för Hygien i förskolan och är ett sätt att arbeta med just hygien i förskolan. Vi på grodan har därför denna vecka valt att lägga extra stor vikt vid handtvätt, att inte bara få barnen att tvätta händerna, utan att göra det med tvål, samt vara noga med att tvätta sig efteråt. Denna vecka har vi därför satt upp en lista där man får kryssa i sig för varje måltid om man har tvättat händerna ordentligt. Denna lista tänkte vi sedan skicka in till hyfsansvarig, samt berätta om vad vi har arbetat med, vem vet, sköter vi oss så kanske det kan komma en liten belöning   


Lite bilder från dagen 

          

Av Grodan - 13 september 2013 13:33

Åh, vad det är härligt med fredagar!

På samlingen hände det nåt spännande här på Grodan. Barnen hade fått ett brev av Pelle Polis. Vi upplever nämligen att banrne på hela flygeln kör fort med våra cyklar ute på gården och vi har funderat lite hur vi skall komma till bukt med detta bekymmer. Det händer ibland att de inte ser de små som korsar den asfalterade gången på gården eller att de inte hinner väjja för någon annan cykel. Därför har vi låst in dem denna veckan för att nästa börja arbeta avdelningsvis hur man skall cykla och när vi har "godkänt" dem så får de ett cykelkörkort med sitt fotografi på. Det var väldigt spännande att Pelle Polis hade skickat ett brev. De satt som ljus i soffan...  


I vår läroplan, Lpfö98, skall vi på förskolan jobba på att barnen skall känna delaktighet och inflytande över sin dag hos oss. Det kan vara lite klurigt att få till det ibland med 20 st 3-4åringar men idag dök ett sådant tillfälle upp! Efter lunch beslöt vi pedagoger att vi, trots det fina vädret, skulle se på film. Vi tog fram två stycken och de fick rösta på vilken de ville se. Vi förklarade att den film som fick mest streck efter sig skulle vi se. Det blev Emil i Lönneberga.

På eftermiddagen övade vi även då på att känna delaktighet och inflytande när de själva fick bestämma om de ville vara ute eller inne...

Vi önskar er en härlig helg och jag, Jonna, önskar er en jättehärlig vecka!  

     


Av Grodan - 12 september 2013 14:11

Idag gick vi alla 19 barnen till en ny skogsplats.

Det var en längre promenad för att ta sig dit men eftersom vi inte varit där förrut var det ju givetvis mycket spännande när vi väl var där. Mycket trevliga pinnar fanns det där och vi hittade en myrstack! Det var så häftigt att se när de små svarta varelserna hade fulltsjå med att få med sig både barr och mat ner i hålorna.

Här på gården på eftermiddagen har det varit varmt och härligt! Vi misstänker att så blir fallet i morgon också men sen verkar det vara stopp! Vi får passa på att njuta allihop av det goa vädret!

Vi har en liten efterlysning:

Vi behöver fräscha upp vår utklädningsgarderob litegrann. Är det någon som har någon vacker klänning( gärna med glitter på) som vi kan få? Även fina skor med klackar är ju mycket populärt. Vippiga kjolar, herrkavajer och nån skjorta är inte fel det heller.

Nästa vecka har jag, Jonna, semester. Då jobbar min Linnéa för mig och jag skall skicka ett vykort som vi kan sätta upp brevid vår nya fina världskarta!  

Av Grodan - 11 september 2013 14:11

Idag hade Grodan och Fjärilen planering mellan 9.15 - 11.15 Då var barnen ute i det fina vädret. Fast först var det regnbyxor på för det var så blött i gräset, men dom åkte snart av när solen kom!!  Det funkar jättebra med barnen när dom är tillsammans med annan personal. Vi hade som vanligt samling före lunchen och nu är barnen verkligen bra på att känna igen bokstäver och räkna "vilka som är här".  Vi har satt upp våran nya världskarta ovanför soffan. Då blev det såklart diskussion om var olika länder ligger. Flera barn har ju varit ute o rest eller har någon annan anknytning till andra länder, så det var spännande att kolla hur långt bort eller nära de länderna är.


Efter lunch blev det massagesaga. Det var så gulligt när dom masserade varandra på ryggen och så frågade dom.-.tycker du det är skönt???  Sedan gick vi ut i det fina vädret igen. Barnen tar egna initiativ till aktiviteter...helt plötsligt var det barn som hade hämtat ut pennor och papper. Det var ju jättebra, tyckte vi!! Så några föräldrar får nog fina teckningar att ta med hem idag!! 

Av Grodan - 10 september 2013 13:41

Så var då det fina vädret slut för den här gången och ersatt med regn och rusk. Detta hindrade dock inte oss på grodan utan strax före 10 drog vi oss ut för att leka och plaska, efter att ha haft innelek dessförinnan. Blev målarlek, plaskande i vattenpölar mm. Eftermiddagen tillbringades däremot inne, blev bland annat vävning, målande, bygglek, och någon form av monsterlek    Vi håller förresten på och gör i ordning för mer affärslek på grodan, bland annat har vi köpt in leksakspengar. Har ni kartonger och dylikt som skulle kunna passa tar vi tacksamt emot det istället för att det slängs.  


Nury har varit hemma och vabbat idag och istället har Isabelle varit här. En stund på förmiddagen var också 3 vikarier här en stund medans vi ordninarie personal var på aktionsforskning. Det funkade jätte bra och barnen skötte sig kanon lät de hälsa!

Av Grodan - 9 september 2013 12:54

Så var det måndag igen och inte vilken måndag som helst utan idag var det ju fotografering! Barnen skötte sig mycket väl så det kan inte ha blivit annat än fin fina bilder. Annars han vi med lite egen lek, det blev spel, klossbygge, billek, målning mm. Till lunch blev det köttbullar och makaroner, en riktig barnklassisker som jag tror föll alla väl i smak. Efter detta lite läsvila och sedan gick vi ut i goa vädret och lekte av oss.    Mitten av september nu och fortfarande sommarväder, härligt!!!  

Av Grodan - 6 september 2013 15:33

Idag har det varit en ganska lugn dag på grodan. Vi har bara varit 12 barn. På förmiddagen var vi inne fram till ca 10 tiden. Blev en hel del bygglek, både med klossar och lego. Och spelande såklart, barnen har verkligen börjat spela mycket spel nu på sistone, mycket memory, men även vårt nya färg och formspel och råttfällan så klart! Detta är jätte kul tycker vi, i spel kan man nämligen få in många lärandemoment, som både språk, matematik, motorik, sammarbete, naturkunskap, ja, listan kan göras mycket lång. Runt 10 tiden gick vi ut för att leka. Blev mycket lek i sandlådan där vi silade med sil och försökte samla på oss så mycket småsten vi kunde, nästan en hel hink fick vi ihop. Eften maten hade vi läsvila, många intressanta ämnen och diskussioner som kommer upp kring böckerna vi läser. Vi pratar om orättvisa, rädsla, längtan och andra intressanta frågeställningar som kommer upp, som t ex - vad är en bra kompis? Efter läsningen blev det åter lite lek inne, fortsättning på legobygget bland annat, vilket också blivit en favorit hos barnen på senare tid. Och självklart ännu mer lek ute, gäller att passa på medans det fina vädret ännu hänger i   


Bild från dagens legobygge

 

Presentation

Hej på er!
Denna blogg är till er föräldrar, morföräldrar, syskon och andra nära och kära som har eller känner ett barn på Berghults flygel avdelning Grodan.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards