flodagrodan

Alla inlägg under mars 2016

Av Grodan - 16 mars 2016 13:12

Idag efter frukosten hade vi lite svårt att enas om vart vi skulle gå (vi brukar ju alltid gå iväg på en promenad på onsdagar), till slut kom vi överrens om att vi skulle gå och besöka vår gamla gård - flygeln. Det var ett trevligt och kärt återseende och vi träffade även lite gamla förskolebarn vi kände. Dock inga gamla grodor.


           


Av Grodan - 15 mars 2016 12:57

Idag efter frukosten stannade vi inne för lite blandat lek och organiserade aktiviteter. Det blev bland annat en hel del påskpyssel. Vi har lagt in en påskpysselpärm inne i ateljen där tanken är att barnen ska kunna titta i  denna och själva få inspiration till olika pyssel som hör påsken till. Det gjordes också och vi fick bland annat se 2 fina harar bli till   

Vid halv 11 var det dags för gympa. Vi går ju numera inte bort till skolans rörelserum längre, utan har gympan inne hos oss på grodan. Men det funkar mycket bra det också! Först var det uppvärmning i vanlig ordning, det har diverse upphopp, knäböj, armhävningar, joggning etc. Därefter var det dags för en mycket efterlängtad aktivitet -slajmjage. Efter 2 omgångar med slajmjage så körde vi 2 omgångar honkey tonk (mora träsk). Sist men inte minst så gjorde vi en musikaktivitet. Jag vet inte vad vi ska kalla denna. Men en slags variant på smygråttorna skulle man kunna säga att det är. För närmare beskrivning så får ni fråga barnen    I vanlig ordning avslutade vi gympan med lite avslappning till musik.


Till lunch idag fick vi köttfärslimpa (och köttbullar) med potatis och sallad. Efter lunchen var det läsvila i soffan och därefter utgång och lek i det goa vädret!


         


Av Grodan - 14 mars 2016 13:09

Idag på förmiddagen har det varit planering för oss personal på grodan. Grodorna har då varit ute på gården och lekt tillsammans med bland annat humlans barn. På planeringen har vi diskuterat lite kring påsken, vad vi kan tänkas göra för påskpyssel t ex. Nu på fredag förmiddag så ska alla avdelningar på förskolan gå ner till centrum, precis som förra året, och hjälpa till att klä det gemensamma påskträdet. Där nere bjuds det sedan på saft och frukt. Vi gjorde detta förra året och det var mycket trevligt!

Vi har också planerat lite för hur vi ska gå vidare med vårt tema, nu är alla handdockor färdiga och vi kommer snart att börja göra sagor med barnen där dessa ska ingå. Känns spännande och roligt :)


I samlingen före lunchen blev det fokus på språk och matematik. Vi räknade hur många barn som var här, vilka som saknades. Diskuterade vilken bokstav de barnen som inte är här började på etc. Till lunchen idag fick vi biffstroganoff med ris och därefter hade vi lässtund i soffan. Vi läste en bok som hette "Adjö herr Muffin". Det var en mycket bra och rörande bok som tog upp ämnent döden. Marsvinet herr Muffin hade blivit gammal och sjuk och visste att han snart skulle dö och satt och tänkte tillbaka på sitt "långa" liv. Under och efter läsningen passade vi på att diskutera boken tillsammans med barnen. Det var många som hade kloka tankar kring livet och döden och även en del funderingar och tankar kring vad som händer efter döden. Här pratade vi om att det inte finns några rätt eller fel, att alla inte tror samma men att det är okej att tro vad man vill. Det blev som sagt en intressant och givande stund med många tankar och funderingar som ventilerades.

Efter läsningen stannade vi kvar inne för lite blandade aktiviteter och lekar.


Av Grodan - 10 mars 2016 12:40


Idag blev det en liten promenad till skolskogen. Vi tog med oss 4 barn från Humlan, eftersom det saknas personal på undervåningen. Det är roligt att lära känna dom barnen också tycker vi personal och barn!! Barnen åkte kurragömma, bodde i ett slott och såklart åkte kana nerför backen.....utan stjärtlapp ;)! Det är roligt att observera vilka lekar det blir när vi är utanför gården. Det skapar också andra kompisrelationer, inte minst när vi hade barnen från Humlan med oss. Då var det några flickor som "fann" varandra.

Till lunch fick vi spagetti och köttfärssås, det smakade riktigt gott efter våran utevistelse! Efter lunchen så var det dags för bokstund, men idag blev det istället saga utan bok! (Törnrosa) Anita förklarade noga innan att: - nu får ni tänka bilderna inne i erat huvud. En av pojkarna kommenterade:- ja, man liksom vränger ögonen!! Det var barn som lyssnade väldigt uppmärksamt!! Nu är det legobygge och rollekar i hemvrån. Några barn la sig i soffan med en filt...undrar om dom blev inspirerade av Törnrosa som sov i hundra år??  


             

Här kommer en saga som ett av barnen hittade på i skogen igår när vi gick och tittade på olika spår i snön och funderade på vem de kunde tillhöra.  

Det var en gång en tupp som gick i skogen och gick vilse.  

Då kom en människa och letade efter tuppen. Den hittade den.     

En hare följde efter dem. De åt blåbär i skogen.  

Sen kom en varg och ville äta upp dem för den var hungrig. De gav vargen blåbär och då blev den så mätt så den somnade. Sen gick de hem. Slut!






























































































































































  

Av Grodan - 9 mars 2016 13:29

Idag på förmiddagen har vi varit iväg på en liten promenad upp till skogen vid hästkärn. Vi har bara varit 11 barn idag på grodan så vi passade på att låna med oss 3 st humlor. Det är mycket personal borta på nedanvåningen och många vikarier så bra att man kan hjälpa varandra lite. Väl framme vid hästkärn var några av barnen uppe och utforskade det stora kalhygget, jättespännande   


                   

Av Grodan - 8 mars 2016 13:22

Idag på förmiddagen så var vi först inne en liten stund. Några av de som hade kvar att göra handdocka fick bland annat gjort detta. Annars var det valfria aktiviteter som gällde, bland annat var det lite målning på stafli inne i ateljen. Vid 10 tiden drog vi oss ut för att leka, vi hade lovat att hjälpa nyckelpigan ute då en ur deras person skulle iväg på ett möte.

Före lunchen hann vi med en liten kort sångsamling innan det var dags att äta. Idag fick vi lassange till lunch vilket verkade uppskattas hos de flesta av barnen! Efter lunchen hade vi läsning med efterföljande boksamtal. Idag läste vi en bok som hette Tilly som trodde att. Den handlade om Tilly och hennes kompis Tage som gav sig ut på upptäcktsfärd i samhället. Först trodde de att alla hade det likadant hemma och bodde precis så som de. Men på vägen upptäcker de att det kan se väldigt olika ut vad som är ett hem eller en familj. Efteråt pratade vi kring bokens handling, vad man tyckte var bra/ mindre bra etc.

På eftermiddagen sedan har vi valt att vara kvar inne. Vi har bland annat haft lite gympa (röris).


     

Av Grodan - 7 mars 2016 13:19

Idag var det utgång direkt efter frukost. Som vanligt på måndagar var det planeringsdags och denna veckan var det humlans tur. Så vi på grodan var ute på gården under förmiddagen tillsammans med humlans barn. Vintern har ju kommit tillbaka igen så det blev mycket lek i snön   Vi blev rätt så sena in efter våran utevistelse, mycket blöta kläder som skulle hängas upp, så vi fick skjuta på samlingen tills efter maten idag.

Till lunch fick vi gulaschsoppa med smörgås till och efter maten var det då dags för samling och få höra vad Bosse hade haft för sig i helgen. Därefter valde vi att stanna kvar inne för lite valfria aktiviteter. Bland annat blev det en hel del balansträning. Barnen stapplade kuddar på huvudet och så skulle de sedan försöka att gå med dessa utan att de ramlade. Väldigt fantasifullt   


   

Av Grodan - 3 mars 2016 15:25

Idag på förmiddagen har vi varit i skogen och lekt, som vanligt på torsdagarna. Denna gången gick vi till skogen vid hästkärn. Kul att variera lite mellan platserna vi går till! Vi hade tänkt att vi skulle utforska lite nya vägar på vägen hem, men barnen hade så himla roliga lekar för sig och tiden rann verkligen iväg så det får bli en annan gång.


Till lunch idag fick vi fisk i sås med potatis till. Efter var det läsning i soffan med Anita. Därefter har vi varit inne och bland annat fortsatt med vår tillverkning av handdockor. Nu är vi nästan färdiga med alla  


       

Ovido - Quiz & Flashcards