flodagrodan

Alla inlägg under januari 2014

Av Grodan - 21 januari 2014 12:58

Idag efter frukost lekte vi lite blandat efter frukost och väntade in att alla barnen skulle komma. Därefter blev det röris. Röris är en väldigt nyttig aktivitet ur många aspekter. I läroplanen för förskolan, lpfö98, står det under området utveckling och lärarande, att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Alla dessa bitar jobbar vi med under rörisen. Efter rörisen blev det den obligatoriska frukten med vatten att dricka till. Det är nämligen viktigt att få i sig mat och vätska efter att man tränat, för kroppen behöver ny energi, detta har också barnen numera stenkoll på   Efter rörisen och fruktstunden gick vi ut för att leka i det goa (men ack så kalla) vädret. Efter lunchen och läsvilan stannade vi inne och det var fri lek. Just inneleken är något vi jobbat och jobbar mycket med på grodan. Att barnen ska få ges möjlighet att leka längre stunder utan att bli avbrutna och få tillfälle att utveckla sig i leken med andra barn. I lpfö98 kan man läsa följande: Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. I lekens och det lustfyllda lärandets olika former stimuleras fantasi, inlevelse, kommunikation och förmåga till symboliskt tänkande samt förmåga att samarbeta och lösa problem. Barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter.


För er som vill läsa hela vår läroplan tänkte jag passa på att länka till den. http://www.skolverket.se/om-skolverket/visa-enskild-publikation?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D2442 Det är denna som ligger till grund för vårt arbete och som vi hela tiden utgår från i vår verksamhet.



Så lite bilder från dagen

                   

Av Grodan - 20 januari 2014 13:12

Idag på grodan har vi haft en som vanligt härlig dag. Innelek på förmiddagen fram till ca kvart i 10 då vi började röra oss ut. Ute blev det lek i snön, jage en stund (tills Mattias blev för trött  ), balansgång, rollekar etc. Barnen är bra på att aktivera sig. I samlingen före lunch firade vi en av våra stora gossar som fyllde 4 år, stort grattis! Efter maten hade vi läsvila där vi bland annat läste om Jöns Långnos. Jöns hade så lång näsa att han kunde klia sig på näsan med fötterna. Haha, tokigt, det går väl inte, råkade jag säga till barnen när vi läste och givetvis skulle de genast visa mig att jo, det kunde de också minsann   Se bild nedan. Efter läsvilan var det dags för fri lek inne. Blev mycket utklädningslek och vi fick besök av både pirater, påskkärringar och madicken. Blev även lek med bilar, lego, tågbana mm mm.


Grattis på 4 års-dagen!



 

Viga barn som vill visa att dem, likt Jöns Långnos, också kan klia sig på näsan med fötterna  



   

Jättemysig utklädningslek blev det på eftermiddagen



Av Grodan - 17 januari 2014 12:25


Idag var det Humlan och Nyckelpigan som hade planering. Vi gick alltså ut direkt efter frukosten. Oj, oj vad det snöade och blåste!!!!   Det var tur att vi hade lite varm choklad i magen, efter frukosten. Vi skulle vara ute till 11.15 men vi fick gå in före kl 11 för det var sååå röda kinder. Mattias har ju semester idag så Jeanette vikarierar. Alltid lika kul när hon är hos oss, gott med en vikarie som barnen känner väl!! Efter lunch så var det dags för en av pojkarna att berätta om sin resa till Island. Han fick åka med sitt flygplan dit så vi alla såg var Island ligger. Sen tittade vi på bilder från Island, vulkaner, varma källor, hästar. Spännande och vi skulle alla vilja åka dit....varma källor låter ju härligt!!

Vi vill informera att vi har ett barn med vattkoppor, här på Grodan. Magsjuka går det på Fjärilen!!

  

Trevlig helg önskar vi på Grodan!!



 



Av Grodan - 16 januari 2014 12:28

Idag är det torsdag och således också skogendag! Vi gick en sväng till skolskogen. Jätte härlig lekar och goa bilder blev det  


                   

Av Grodan - 15 januari 2014 15:16


Idag hade vi på Grodan aktionsforskning mellan kl 8-10. Vi har börjat på vår mittutvärdering och ser hur långt vi har kommit med vårt prioriterade målområde. Vi konstaterade att barnens nyfikenhet för våra olika länder verkligen har väckts.  2 vikarier  tog hand om barnen under tiden vi "forskade". Utelek blev det idag också, direkt efter frukosten. När vi frågade vad de hade lekt ute idag så svarade barnen piratlek, balans och så var det isfläckar som det gick bra att åka kana på!! Efter lunch är vi inne och leker. Som vanligt så är barnen superbra i den "fria leken". Lyckan är ju stor nu när vi har hittat våran nyckel som används i leken "gömma nyckeln". Nyckeln blev gömd före jul, men den sötnosen som gömde nyckeln glömde VAR!! Men nu har den blivit upphittad och den populära leken kan fortsätta         

Av Grodan - 14 januari 2014 13:29

Idag har vi bytt plats på Jonna och Saralisa från fjärilen, Jonna har fått vara med fjärilsbarnen och Saralisa har fått vara hos oss på grodan. Det har gjorts upp ett schema för avdelningsbyten och planen är att all personal ska få känna på hur det är att jobba på varje avdelning. Tanken är att vi ska få inblick i varandras arbeten, se hur alla avdelningar har det och även kunna få och ge synpunkter och tankar på varandras arbete och arbetssätt. Nyttigt känner vi på grodan som, även om vi känner och nöjda med vårt arbetssätt, gärna är öppna för förändringar, tankar och ideér ifall det kan hjälpa oss att utvecka vår verksamhet ytterligare.


Över till dagen då. Förmiddagen spenderades inne där vi hade egen lek. Blev en hel del legobygge. Flaggor skulle det byggas såklart  Runt kvart i tio började vi klä på oss för att gå ut. Ute har det äntligen kommit lite snö! Jippi! Man kunde se hur barnen strålade av lycka när de kunde plocka fram sjärtlapparna för en åktur. Vid samlingen innan lunch berättade Nury lite om sin resa i indonesien. Hon visade lite bilder på sin telefon. Bland annat en bild när hon höll en fladdermus i handen, läskigt.... Till lunch idag fick vi korvstroganoff, väldigt gott tyckte nog nästan alla! Efter lunchen hade vi sedvanlig läsvila och efter det lekte vi inne. Det spelades memory, lektes med bilar, tågbana, hemvrån, gjordes kojor etc etc. Helt enkelt ännu en i raden av goa och härliga dagar på grodan.   

Av Grodan - 13 januari 2014 13:10

Så var det då dags för 13e Knut och dags för granen att kastas ut. Detta gjorde så även vi på grodan idag. Vi sjöng julsånger och dansade ut julen innan vi slutligen "plundrade" granen. Barnen var jätte duktiga på att klä av granen och plocka undan. När vi var klara hade vi lite pepparkaksmys innan vi gick ut och lekte lite i kylan. Var gott och friskt ute, nu saknas bara snön, men den kommer nog snart får vi hoppas. Eftermiddagen spenderade vi inne. Vi pratade om Japan idag med på samlingen då flera inte var här i fredags och vi ville ju inte att de skulle gå miste om detta. Japan är ett spännande och häftigt land, tycker både vi och barnen. Vi kikade även lite sumobrottning på youtube. En lättförstålig sport som man märker att barnen uppskattar och tycker är både kul och spännande. Det märktes om inte annat på deras många hejarop   


               

Av Grodan - 10 januari 2014 12:58


Så var det fredag och vi på Grodan hade avdelningsplanering på förmiddagen. Barnen var alltså ute mellan 9.15 -11.15

Det blev mycket grävande och lek i vattenpölarna!! I samlingen har vi pratat om Japan. Ett spännande land...så om barnen pratar om blommande körsbärsträd, kläder som heter kimono, sumobrottning....då vet ni...  !! Vi har fått lära oss några ord på Japanska också. En snäll mormor har hjälpt oss. Tack så mycket!!

Vi läste Peter Pan efter lunch. Peter Pan reste till landet Ingenstans! Nu är det legobygge, spel och full aktivitet i dockvrån!!


En riktigt bra helg önskar vi från Grodan

Presentation

Hej på er!
Denna blogg är till er föräldrar, morföräldrar, syskon och andra nära och kära som har eller känner ett barn på Berghults flygel avdelning Grodan.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards