flodagrodan

Alla inlägg den 28 april 2015

Av Grodan - 28 april 2015 13:11

 Idag var det inneaktiviteter som gällde på förmiddagen fram tills halv 11 då vi gick iväg för att ha gympa. Idag var det ett av barnen som fått uppgiften att hålla i gympan. Först var det slajmjage. Det går till på så vis att det är 2 st som börjar som s.k "slajm" på golvet. Dessa får bara åla sig fram. De ska samtidigt försöka ta de andra barnen. När man blir tagen blir man också slajm. Till slut återstår bara en vinnare. Och då ska vi givetvis göra slajm och den med     Efter slajmjagen var det dags för lite stretching. Vi behövde mjuka upp oss inför dansstoppet tyckte den som höll i gympan. Efter diverse stretch och töjövningar var det då dags för dansstopp. Alltid lika uppskattat hos barnen   Efter dansstoppet avslutade vi gympan med lite massage. Även detta under ledning av ansvarigt barn. Allt som allt var det en mycket trevlig gympa som verkade väldigt väl uppskattad hos de övriga barnen i gruppen.


Att barnen får vara med och hålla i aktiviteter och ha inflytande över sin verksamhet är något som förskolans läroplan lägger stor vikt vid och något som vi på grodan försöker arbeta mycket med. Att man själv ska få ges stort utrymme att vara med och bestämma och styra över sin vardag för att på så vis göra den meningsfull och givande. I förskolans läroplan, lpfö 98, står att läsa.


I förskolan läggs grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av verksamheten.


Det står vidare att läsa att förskolläraren ska ansvara för att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.


Att arbetslaget ska verka för att det enskilda barnet utvecklar förmåga och vilja att ta ansvar och utöva inflytande i förskolan


Dessa punker är som sagt några av de vi lägger stor vikt vid och arbetar utifrån på grodan. Barnen får vara med och bestämma över sin dag, vilka aktiviteter den vill ägna sig åt. De som vill får vara med och planera och hålla i egen samling, de får vara med och rösta om vilken bok vi ska läsa på läsvilan, vilken lekplats vi ska gå på promenad till, vilket skog vi ska gå till när vi ska til skogen etc..  Det här var en liten kort redogörelse för några av de pedagogiska tankar och arbetssätt vi har i vår verksamhet. För den som är sugen på att gå in och läsa vår läroplan så har ni adressen här http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.229059!/Menu/article/attachment/L%C3%A4roplan%20f%C3%B6r%20f%C3%B6rskolan.pdf


Ovido - Quiz & Flashcards