flodagrodan

Alla inlägg under augusti 2013

Av Grodan - 21 augusti 2013 14:04


Efter frukost lekte några av våra pojkar sjörövare i lekhallen. De andra barnen samlades vid bordet och Mattias spelade ett nytt spel som heter Råttfällan. Roligt att se hur koncentrerade barnen var!! Även den som egentligen förlorade..ropade - "Jag vann" och sträckte armarna upp i luften, jätteglad.   

Idag tog vi fram de nya luppar som vi har inhandlat.Vi tog med luppar ut på gården och det blev några myror som hamnade i burkarna. Nu har vi också gjort iordning några vävar så den som vill, kan få en egen att jobba med. Vi har så  klart varit ute också, sandslottbygget fortsatte idag samt "målning" med vatten på alla trädetaljer på gården. Tänk vad vatten i en spann och en pensel kan sysselsätta barnen.


Hälsningar från Grodan

Av Grodan - 20 augusti 2013 13:04

Nu har nästan alla grodanbarn kommit tillbaka från semestern, igår började våra 15timmars barn igen och nu är det bara ett syskonpar vi väntar på, sen är allt som vanligt igen   Idag fick barnen efter frukosten välja om de ville vara inne eller ute och leka. Till en början ville de flesta vara inne, men ju längre in på förmiddagen vi kom, desto mer lockade det att gå ut i den goa solen och runt kvart i 10 var vi allesammans ute och lekte. Bland annat byggde vi ett rejält sandslott med tunnlar och gångar, tyvärr blev det inga bilder då vi inte hittade kameran. Intressant här att se hur byggleken har utvecklats, nu är det inte bara sandkakor som byggs utan även mer avancerade konstverk    


Till lunch blev det grönsakslassange, vilket gick väldigt väl hem hos de flesta, men inte alls hos några. Efter lunchen hade vi läsvila, vi har här börjat dela upp oss i 2 grupper. En med 09or och en med 10or. Detta för att det ska bli en lite lugnare stund i mindre grupp där man ges tillfälle av varva ner lite. Dessa grupper har vi även tänkt använda oss av då och då i övriga verksamheten, t ex ibland vid samlingar, skogpromenader etc. Efter läsvilan blev det lite lek inne, vi har fått lite nya leksaker, bland annat en dockvagn och en leksaksmobil, mycket populärt att leka med. Det blev även lite spel på ipad innan vi gick ut i  det goa vädret igen    

Av Grodan - 19 augusti 2013 13:13

Hej allesammans!

I fredags hade vi studiedag och planerade för höstens verksamhet. Vi diskuterade vad vi skulle ha för tema och prioriterat målområde och kom fram till att vårt huvudfokus i år skulle ligga på kultur. Vi vill ge barnen en medvetenhet om att vi har barn. personal och föräldrar från olika länder och kulturer.


Vi vill att barnen ska ha fått en större förståelse för vår värld och de olikheter och likheter som finns. Genom detta arbete vill vi att barnen ska känna gemenskap och få ökat sin självkänsla och sin egen identitet. På detta sätt hoppas vi också att barnen ska få en större förståelse för både varandra och sin omvärld.  På ett lekfullt sätt ska barnen få ta del av olika länder, språk och kulturer.

I verksamheten har vi tänkt prata lite om olika länder, deras flaggor, främmande djur,kanske räkna barnen på olika språk, sjunga sånger på nya språk, läsa böcker som exempelvis handlar om barn från andra länder osv. Upptakten till varför vi valde detta som prioriterat målområde i år, var dels sprunget ur barnens intresse. Vi har som ni säkert känner till 2 barn som talar engelska i barngruppen, detta har ju minst sagt väckt en nyfikenhet hos övriga barn i gruppen att lära sig detta språk. De frågar både här och hemma om vad t ex olika saker heter på engelska   Sen känner vi att det är ett aktuellt ämne att arbeta med, sett till hur samhället numera ser ut. Vi kom fram till att närmare hälften av barnen i vår barngrupp har föräldrar eller släktingar från andra länder, det kan vara en pappa från England, en farfar från Afrika, en mormor från Japan eller en farmor från Finland för att bara nämna några. Detta tycker vi är väldigt trevligt och vill passa på att ta tillvara på.


Arbetet med kultur är också något som betonas både i FN:s barnkonvention och i de nationella läroplanerna för förskola och skola. I läroplanen för förskola, Lpfö98 står det bland annat att förskolan skall sträva efter att varje barn: *Utvecklar sin identitet och känner trygghet i den

*Känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer


Vi ser fram emot ett spännade höst tillsammans med era barn   

Av Grodan - 15 augusti 2013 14:01

Hej på er!

Idag hade vi nästan höstkänslor i morse men så nu på eftermiddagen gjorde solen sitt till att vi skulle kunna påminna oss att vi bara är i mitten på augusti!  

i förmiddags tog vi oss en promenad runt skolan och gick upp i skolans skog en pytteliten stund..

Vi övade oss på att gå på ett ordentligt led, det var bra att vi friskade upp det minnet om man säger så...

Att det bara blev en pytteliten stund i skogen berodde på att det var inte den varmaste torsdagen idag.. När vi gick från gården var det kortärmat på en del och det var ju för lite insåg vi.

Till lunch var det väldigt uppskattad fisksoppa! Den gillas även av personalen!

Eftermiddagen tillbringades på gården i solskenet.

Imorgon skall v, pedagoger,i förkovra oss alltså är det sutdiedag och förskolan är stängd!

Vi hoppas vädrets makter är på vår sida och ger oss lite goa dagar nu över helgen innan hösten tar vid på allvar!

Trevlig helg!


Av Grodan - 14 augusti 2013 14:07


Idag blev det innelek på förmiddagen. Oj, vad barnen leker!! Det är mycket rollekar, ritar, skriver, leker med bilar, bygger med klossar.....och dom växlar snabbt mellan aktiviteterna!! Alla verkar tycka det är roligt att träffas igen, härligt!!!  Vi har firat en av våra pojkar, som fyllt 4 år under sommaren. Det blev sång både på svenska och engelska!!

Kul att vi har barn som också har ett annat språk än svenskan, då lär vi oss några ord på ett annat språk. Det är väldigt roligt!!


Efter lunch så gick vi ut allihop. Regnbyxor o stövlar fick det bli, eftersom det var vattenpölar på gården.  Barnen cyklade. grävde i sanden och hämtade vatten i pölarna. Det märks att barnen har vuxit över sommaren, nu kan flera  klättra upp/ner från gungorna.. Mellanmål äter vi ute idag......mysigt!!  



Av Grodan - 13 augusti 2013 12:58

Idag blev det till att tillbringa förmiddagen inne. Vi fick besök utav Tage och hans mamma. Tage som har gått på fjärilen innan, men som nu ska börja hos oss på grodan. Mycket hann vi med, bland annat bygga med lego, spela memory, leka familj, måla, klä ut oss mm. Idag höll Jonna i samlingen före maten och det blev som vanligt till att räkna barnen, hur många som är här och vilka som är hemma. Man märker att barnen börjar få upp ett större intresse för matematik och det räknas ditten och datten under dagarna, roligt   


Annars var dagens aktivitet på samlingen kims lek. Ni har säkert gjort den nån gång. Den går ut på  att du lägger ut några föremål på marken och låter barnen titta på dem en stund. Benämn dem också tillsammans. Täck sedan över föremålen med en duk och plocka bort ett av dem. Ta bort duken och låt ett av barnen gissa vilket föremål som

saknas. Variera lekens svårighetsgrad enligt barnens förmåga genom att öka och minska på antalet föremål. I kims lek får vi också in matematik i till exempel form och antal.


Efter maten gick vi ut en sväng och lekte i den goa solen. Regnbyxorna fick åka på då det fortfarande var väldigt blött ute efter förmiddagens regnskur. Men att leka i vattenpölar är alltid populärt. Något som dock inte var lika populärt var när det efter ca 40 minuter kom världens regnskur, himlen bokstavligt talat öppnade sig. Det var kul i si så där 2-3 minuter, sen ville barnen (och vuxna) in i det torra igen. Det fick istället bli lite innemys, där man bland annat fick spela på ipaden en liten stund var och en.   

Av Grodan - 12 augusti 2013 13:01

Så var det dags att starta igång bloggandet igen efter lite sommarledighet. Nu har all personal på grodan kommit tillbaka och vi är laddade till tänderna för ett nytt härlig år tillsammans med era barn   Än har dock inte alla barn kommit tillbaka utan kommer att ansluta lite sporadiskt under månaden. Nu på fredag är det studiedag och då kommer vi ges tid till att planera upp verksamheten för terminen. Vi ska bland annat välja ett nytt prioriterat målområde, förra året arbetade vi ju kring skogen och vad som lever, växer och verkar där, som ni säkert minns. I år har vi talat om att försöka väva in mer matematik i verksamheten, kanske kan det bli vårt prioriterade målområde? Utöver detta ska vi givetvis sätta oss ner och gå igenom i övrigt hur vi i år ska jobba kring målen som finns i vår läroplan. Barnen växer och utvecklas och vi ställs hela tiden inför nya utmaningar, det gäller att hela tiden vara vaksam och försöka möta upp, stimulera och nå varje barn på just deras egna nivå. Många barn i gruppen har nu börjat intressera sig för siffror och bokstäver och det tycker vi är väldigt roligt och ska därför jobba mer kring i år.


Kul förresten att flera av barnen kom ihåg läxan med glasspinnarna som vi skickade ut, dessa ska vi också jobba med och försöka skapa någonting fint under terminen.     

Presentation

Hej på er!
Denna blogg är till er föräldrar, morföräldrar, syskon och andra nära och kära som har eller känner ett barn på Berghults flygel avdelning Grodan.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards