flodagrodan

Alla inlägg under november 2013

Av Grodan - 18 november 2013 13:19

Så var helgen över för denna gång och vi har fått ladda batterierna för en ny, rolig, spännande och innehållsrik vecka! Idag har vi nästan varit alla barn på grodan, bara en som varit hemma och är ledig. Efter frukost hade vi en stund med lite egen lek och framåt halv 10 när alla anlänt så delade vi upp oss i smågrupper. I smågrupperna hade vi organiserade lekar och aktiviteter. Det blev bland annat kims lek, hunden och benet, pomperripossa, 1 2 3 rött ljus och kom alla mina små kycklingar. Jätte kul att se hur barnen utvecklas och hur duktiga de blivit på dessa mer organiserade och styrda lekar. När vi var färdiga med lekarna gick vi ut en sväng på gården. I samlingen före lunchen firade vi återigen ett av barnen som fyller 3 år. Många grodanbarn som fyller år i november, hela 5 st inom loppet av 2 veckor.Vi fortsatte även att träna inför vårt luciatåg. Efter lunchen hade vi läsvila som vanligt och sedan lite aktiviteter inomhus. Bland annat spelades lusen, vi byggde med lego och tågbana, lektes doktor och testades nog alla utklädningskläder vi hade. Väldigt populärt att klä ut sig på grodan. Så har ni något gammalt liggandes så tar vi tacksamt emot!



Grattis grodans nya 3åring!!!

    

Av Grodan - 15 november 2013 16:28

Idag har vi faktiskt lekt inne hela dagen, det slumpade sig så. Vi valde att vara inne på förmiddagen och göra lite olika aktiviteter. Bland annat har vi firat en av pojkarna som fyllde 4 år! Stort grattis!!! Vi har även fortsatt med att träna inför lucia då vi tänkt ha ett litet uppträdande för er på vår "lussefest". Barnen är jätte duktiga och en del sånger fixar de helt själva nu. Ska bli spännande och kul att se hur detta utvecklar sig. Till lunch blev det korv och mos, en alltid uppskattad maträtt i så gott som alla barngrupper. Så även vår. Efter maten hade Anita en liten sångsamling, man märker verkligen att de gillar att sjunga i vår barngrupp. Efter detta hade vi tänkt gå ut, men då barnen lekte så himla bra så ville inte vi avbryta utan tänkte att vi väntar en liten stund. De bra lekarna fortsatte dock vilket resulterade i att vi valde att hoppa utgången, ibland måste man vara lite flexibel och vi kände att det var synd att gå in och bryta i så pass bra fungerande lekar så idag fick helt enkelt bli en innedag.    Efter mellanmålet märkte man dock att barnen hade en del spring i benen och det var 2 ganska intensiva sista timmar, mycket skratt och roligt hade de, men ljudvolymen steg i höjden och det var minst sagt livat. Så om ni undrar varför barnen kanske somnar tidigare än vanligt idag, så har ni förklaringen där


TREVLIG HELG!!! 

Av Grodan - 14 november 2013 15:35

Idag har vi som vanligt varit ute från gården en stund. Det blev ingen skog idag för innan vi hade fått på alla barnen alla kläder som behövdes så var klockan halv elva... Istället gick vi och hälsade på på Berghults Vingars gård. Där finns en buss som väcker stor beundran och nyfikenhet när vi är på väg till skogen, och idag!! Idag fick vi äntligen gå in på gården och prova den! Alla 19 barnen fick plats och färden gick till Afrika. vaktmästarlennart kom och ville se våra biljetter och vi fick snabbt upp dem.

Efter maten som bestod av ugnsstekt lax, kokt potatis och kall sås fick vi provsmaka italienska maträtter som Anita hade med sig. Det var grissini, parmaskinka, mozzarella, pizza och italienskt bubbelvatten. Det var väldigt populärt!

   



Av Grodan - 13 november 2013 15:30


Idag hade vi på Grodan aktionsforskning mellan kl 9-11. Då forskar vi i vår verksamhet och ser hur vi arbetar och hur långt vi kommit med vårt målområde. Vi märker ju att barnen är medvetna om olika länder, språk och inte minst flaggor. idag "flög" Anita till Italien med sitt klädnypeflygplan!! Vi pratade om Rom och tittade på bilder. Så om barnen pratar om en fontän där man kastar pengar och önskar sig nåt....ja då är det Fontana di Trevi!!

Kreativiteten flödar hos barnen. Dom använder inte alltid våra leksaker så som vi har tänkt! Just nu lägger dom utklädningskläderna på golvet och leker motorbåt!!  


Vi har också firat en av våra pojkar som fyller 4 år idag!! Grattis säger vi på Grodan!!







Av Grodan - 12 november 2013 14:36

Idag har vi återigen bytt bort Jonna till fjärilen, då 2 ur personalen där är hemma och är sjuka. Vi har haft vikarien Pia inne hos oss och det funkar kanon. Efter frukosten hade vi lite egen lek medan vi väntade på att de sista barnen skulle komma. När alla kommit delade vi inne oss i smågrupper. 09orna hade röris med Mattias i lekhallen och 10orna fick leka mer i lugn och ro ute i de andra rummen. När Mattias och 09orna var färdiga med rörisen, blev det en liten fruktstund med vatten till, man blir allt törstig minsann, efter ett hårt rörispass. Efter vår lilla "energipåfyllning" tog vi på oss och gick ut en stund och det var 10ornas tur att ha röris med Nury. När de var klara gjorde de oss sällkap ute i regnet. Måste ge en liten eloge till att barnen också, de har verkligen blivit jäte duktiga när vi har röris, mycket större fokus och engagemang nu, jämfört med i våras. Nu är verkligen alla med och de ger järnet!!! Ute var det regn och rusk (som vanligt). Känns nästan som om vi fått en regnperiod likt man har i flera av de asiatiska länderna, för sista veckorna har det regnet oavbrutet känns det som. Till lunch fick vi vegetarisk lassange. Den bestod av färsk spenat vilket gjorde att den kanske inte såg allt för lockande ut, och många av barnen satt och petade bort detta. Kort och gott, det åts sådär idag. Smaken var det dock inget fe på utan den var jätte god, dessvärre tror jag det var ögat som spelade barnen ett spratt. Efter lunch var de läsvila i vanlig ordning och därefter ägnade vi oss åt olika aktiviter inne resten av dagen. Ingen var särskilt sugen på att gå ut något mer efter förmiddagens regnväder.    

Av Grodan - 11 november 2013 13:55

Idag har det varit en dag som präglats av sjukdom över huset. På nyckelpigan har det varit en ur personalen borta, på humlan har en varit borta och på fjärilen har 2 ur personalen varit hemma. Vi på grodan har dock klarat oss, (peppar peppar), men vi har fått in vikarie ändå då Jonna bytte av med en av fjärilens vikarier så det skulle bli lite lättare för de och dess barn. Inne hos grodan har det varit en tjej som heter Pia. Jätte bra var hon och det har funkat kanon med barnen. Man får hjälpas åt så här i sjukdomstider och det är bättre att det kommer en ordinarie från någon av de andra avdelningarna än att det blir en avdelning som bara består av vikarier.


Vad har vi annars gjort på grodan idag?

Ja, vi delade in oss i smågrupper en stund på förmiddagen. Ena gruppen hade skapande verksamhet. Klippte och klistra och gjorde kollage bland annat. Andra gruppen hade lekar med Mattias i lekhallen. Vi lekte hunden och benet, samt pomperipossa. Runt 10 tiden började vi gå ut och var ute ca 1 timma innan det var dags för lunch. Det är rätt kyligt ute nu, speciellt på förmiddagarna, så försök gärna se över så ert barn har allt som behövs i klädväg. Termobyxor/overall, vantar, mössa, flieströja mm. Till lunch var det kycklinggryta och ris och efter lunchen hade vi stor läsvila tillsammans med alla barnen. Återigen var det röstning. Man fick välja mellan 4 böcker. Ingrid vill bada, Leo blir uppäten, Mulle meck bygger en bil och Anton trollar. En bok vann omröstningen i överlägsen stil, vilken? Leo blir uppäten såklart. Grodanbarnen verkar ha en förkärlek till skräck :) Efter läsvilan var det egen lek. Några önskade få spela på ipaden, några lekte med tågbanan, andra lekte i hemvrån eller spelade spel.


Här är lite bilder från dagens aktiviteter på grodan

                       

Av Grodan - 8 november 2013 18:58


Det blir en lite sen uppdatering idag också!! Dagen gick så fort och det blev inte någon

tid till att blogga under dagen!! Barnen kommer ju faktiskt före bloggen, såklart!!

Vi har haft en bra dag idag!! Alla barnen på Grodan är helt fantastiska på att sätta 

igång lekar. Vi undrar ju ibland VAD dom leker när dom samlar ihop stolar och släpar runt på

alla saker dom hittar. När vi observerar och även frågar, ja då får vi tydliga svar. Det 

är kojor, sjuka patienter, hundar.....Fantasin flödar på Grodan!! Ni har kanske märkt

att vi börjat öva inför Lucia. Det är så roligt med våra barn, dom har alltid tyckt om

att sjunga och lära sig nytt!! Det blir ju spännande sen att hör hur det låter när

vi har vårat Luciafirande. Idag fick vi besök av några barn från Fjärilen,( förkylningarna

har drabbat personalen) och då får vi hjälpas åt. Det var roligt att få in några "små"!! Tänk

att era/våra barn har varit så små och vuxit så fort!!! 

 

Trevlig helg från Grodan

Av Grodan - 7 november 2013 18:42

Så! Här kommer en liten sen kvällsuppdatering. Idag gav vi oss attan på att vi skulle ut till skogen, vi har missat 2 torsdagar irad pga regn och rust och ville inte missa än 3e. Så trots att vädret inte var med oss idag heller så bestämde vi oss för att ta en liten tripp till skolskogen. Blev lite blandat, fri lek och organiserad lek. Vi lekte bland annat kom alla mina små kycklingar, efter önskemål från barnen. Och WOW vad duktiga de var. Man märker verkligen att de växt och utvecklats, Anita och Mattias var alldeles häpna över hur bra det fungerade. Alla var på strålande humör, ingen blev ledsen eller arg när man blev tagen och alla agerade både bra vinnare och förlorare! Underbart! Efter maten hade vi läsvila. Anita läste törnrosa och han även med att sjunga lite julsånger, dags att börja repa inför lucia ju... Eftermiddagen spenderades inne med att pärla pärlplattor, bygga med lego, leka affär mm. Vi han även med att kika lite på barnens favoritsång - What does the fox say. Har ni inte hört den så googla den, barnen älskar den!

Ovido - Quiz & Flashcards