flodagrodan

Alla inlägg under oktober 2013

Av Grodan - 18 oktober 2013 14:09

Idag fick barnen välja lite fritt hur de ville göra efter frukost. Jonna var ute och Mattias var inne och barnen kunde gå ut och in som de ville, vilket breddade deras lekmöjligheter. Runt kvart i 11 samlade vi barnen för en liten överraskning - fredagsdisco. Vi hade dukat upp med chips och saft, dragit ner persiennerna, släckt ner alla lampor förutom en discolampa som snurrade runt och gav lite fräckt ljus. Abba ljöd för fullt ur högtalarna och vi dansade och partade för fullt!!! Det blev vanlig discodans, tryckare och givetvis - sista dansen. Barnen släppte loss allt vad de hade och bidrog verkligen till ett lyckat disco, gud vad roligt vi hade!!! Verkligen vad man kan kalla för fredagsmys!

                            

Men festen är såklart inte slut förrens bordet är rensat till sista droppen   

 

Av Grodan - 17 oktober 2013 16:12

Istället för att skrämma slag på jägare så tog vi en promenad upp till det nya villaområdet, Ricklehöjden. Där visade en av flickorna sitt nya hus och dessutom kom det flera lastbilar med matjord och vi såg några grävmaskiner.

Rätt som det var hörde vi en tupp gala! Det visade sig att det gick några hönor och en tupp precis vid infarten till Ricklehöjden och barnen och vi blev lite fundersamma att de gick alldleles själva och så nära vägen.

Till mat var det stekt fisk och potatismos. GOTT!

Vi stannade inne på eftermiddagen till en stund efter mellanmålet eftersom barnen kom ihåg vår nya torsdagstradition, Trolltider. Idag var det dags för del 3.

Efter en stunds tittande som kompletterades av kaplabygge så tog vi på oss för att avsluta dagen ute på gården med de andra avdelningarna.

   

Ses imorgon!

Av Grodan - 16 oktober 2013 14:59



Idag blev det utgång direkt efter frukosten. 2 av våra avdelningar hade aktionsforskning och vi hjälptes åt med våra barn. Som vanligt är det full aktivitet i sandlådorna och uppe på våran kulle!! Idag busades rejält med oss vuxna ute. Barnen killade och petade oss i ryggen och sprang sen snabbt,  så vi fick jaga dom. Väldigt roligt var det!! Så kul att våra barn har så go humor så vi kan busa till det tillsammans   !!

Efter lunch var det läsvila. På den ena vilan läste vi boken vi fick i present efter hygienveckan. Boken handlar

om "smittan". Lite spännande var det och en av pojkarna tyckte det var extra häftigt. Han gick omkring med boken en lång stund och sa till dom andra:- smittan är det...- baciller!! Efter mellanmål är vi inne och bygger med kaplastavar och storlego.  Tyvärr får vi meddela at vi fått en annan smitta här på förskolan. Huvudlöss!! Så snälla...kolla lite extra i håret på barnen!( Finns ju bra medel på apoteket,  så känn ingen panik!!!)   

Av Grodan - 15 oktober 2013 13:09

Idag är det tisdag och således lika med röris! 09orna som hade skapande verksamhet igår började därför idag med rörisen, medan 10orna började med skapande för att sedan ha röris efter 09orna. Väldigt bra har det blivit sedan vi delade upp gruppen på måndagar och tisdagar. Rörisen skötte de galant och efteråt tog vi lite frukt. Vi pratade om vikten av att få i sig näring och någonting att äta efter man tränat, för kroppen och musklerna behöver ny energi då och energi får man ju bland annat av frukt. Efter sin grupp haft röris så var det utgång som gällde, idag blev det en hel del bandyspelande bland annat. 


Tog lite bilder på hur barnen delade upp sig och lekte efter dagens läsvila. Det byggdes med tågbana, lektes med bilar, spelades spel, utklädningslek samt lektes i hemvrån. Några tjejer passa också på att styla till sina frisyrer, snyggt ska det va!!!   


               

Av Grodan - 14 oktober 2013 13:10

Idag delade vi in oss i smågrupper efter frukost. 10orna gick ut medan 09orna hade skapande verksamhet inne tillsammans med Nury. Framåt 10-tiden var hela gänget ute. Det blev bygglek, jage, affärslek, gungning och bandy bland annat. Till lunch blev det spagetti och köttfärssås, mycket populärt! Efter lunch blev det läsvila, vi fortsatte på demokrati-temat från i i fredags och lät barnen åter igen vara med och rösta om vilken saga. Barnen fick komma med några förslag och så skrev vi upp dessa alternativ på tavlan. Vi drog sen streck för varje röst respektive saga fick. Idag vann Ludde och alla djuren med 3 röster mot Alfons Åberg 2 röster och Bockarna Bruse 2 röster. Barnen är helt införstådda med denna röstning och accepterar resultatet till fullo, inga sura miner alls. -Imorgon kanske min bok vinner sa en av flickorna efter att ha sett sitt förslag blivit nedröstat. - Det va ju nära att det blev Alfons sa en annan, den fick ganska många röster. Efter läsvilan var det innelek, lite spel på ipads, legobygge, sällskapsspel och tågbanelek bland annat.

Av Grodan - 11 oktober 2013 12:48

Idag på läsvilan tänkte Mattias göra flanosaga med hela gruppen. Han frågade vad de ville att han skulle läsa och barnen hade en mängd olika förslag. Detta tyckte Mattias var upplagt för en litet samtal kring demokrati. Vi pratade om vad demokrati var för något, om att alla ska få vara med och bestämma. Vi gjorde en röstning där varje barn fick säga vilken flanosaga de ville att Mattias skulle läsa. Att tala om ett så stort (och djupt) ämne som demokrati faktiskt är kan tyckas vara överkurs för våra relativt små barn, men av erfarenhet vet vi att barn snappar upp mer än vad man tror och framförallt gäller detta vår nyfikna och kunskapstörstande grupp. Barnen lyssnade jättebra och efter vi haft vår lilla omröstning var det inga diskussioner eller sura miner, alla var helt införstådda med röstningen och resultatet av denna   


Här nedan ser ni vilka sagor barnen röstade på

 

Av Grodan - 11 oktober 2013 12:36


Idag har vi ju ett sååå fint väder. Ljuvligt är det med alla vackra färger på träden. Efter frukost så blev det

innelek. Mattias spelade spel med några barn, 3 av pojkarna byggde en jättefin djurgård med Kaplastavar och

så var det mamma, pappa , barn-lek i hemvrån. klockan 10 var vi ute allihop och då samlades alla barn här på förskolan för att sjunga för Marianne som fyller år.( Marianne på Nyckelpigan). Medans vi väntade på Marianne och sången så dansade!! Anita jättefint!! för alla barnen...Det var snyggt tyckte Mattias och sa att det var synd att det inte filmades.

I samlingen före lunch, blev det lite sånger. Bla "Det finns nå´n av varje sort" och "Man kan höra vad någon ser"....

Som avslutning blev det en rolig sång som handlar om att barnen får en fluga på tex näsan eller örat.

Fnittrigt och roligt blev det.....

I eftermidddag är det Anita och sist på avdelningen är Filip som vikarierar för Jonna..Krya på dig säger vi till Jonna som fick gå hem när hon kände sig dålig!!

  

Trevlig helg alla Grodanföräldrar och Grodanbarn


Av Grodan - 10 oktober 2013 15:39

     

Promenixdag!

Vi är fortfarande lite osäkra på om älgjakten har börjat men vi tog det säkra före det osäkra och gick till grillplatsen ovanför skolan och lekte idag. Vi var 19 barn och minst 15 av dem var med och lekte någon slags matlek I grillen...! Det märktes efteråt på deras kläder och framförallt på västarna! Västarna tvättar vi men ni kanske kunde vara snälla och kolla över deras regn och överdragskläder? De behöver förmodligen en genomkörare i tvättmaskinen.

Till lunch var det fisk med honung och sambal. Dt gillades av de flesta.

Idag var det Mattias tur att berätta ritsaga. han berättade om Rolf, Olle och Nisse. En omgjord Bockarna Bruse.

Efter läsvilan precis innan Anita skulle gå hem så fick vi ett stooort brev till Grodan. I brevet låg presenterna vi skulle få om vi deltog duktigt på HYFSveckan. Det var en sagobok, klistermärken, bläckpennor och små flaskor med handsprit. Perfekt för oss att ha med i ryggsäcken när vi går till skogen.

Mattias drog i gång flaggmålning innan mellanmålet. Barnen målade Kanadas flagga och gjorde lövet av lönnlöv som vi målade röda och sedan tryckte av på papperet. Riktigt snygga!

Vi fortsatte vår nystartade torsdagstradition som vi började med förra torsdagen, med att titta på Trolltider. Idag var det ju då  följaktligen dags för andra avsnittet. Om ni själva blir lite nostalgiska och gärna vill titta så finns alla avsnitt på youtube.com!:)





Ovido - Quiz & Flashcards